Navigation
Home Page

Week Beginning 12th October

Monday 12th October

BODMAS

BODMAS is a made up word to help you remember the order to work out different parts of a sum that includes brackets. Once you get the hang of it, it's great fun!

B - Brackets. Any part of the sum which is in brackets needs to be done                          first. Brackets have priority. 
O - Orders. This just means square symbols (²), cube symbols (³) or square                    roots. These have to be calculated after any brackets. 
D - Division. 
M - Multiplication.
  Division and multiplication have equal priority. So do                         them in the order they come in the sum (work left to right).
A - Addition.
S - Subtraction. 
Addition and subtraction have least priority so these are                          calculated last in the sum. Again, work from left to right.

 

Look through the slides to see how BODMAS is used. At the bottom of each slide, there are questions to have a go at. The answers are in the green boxes so you can check that you are getting the hang of it. 

 

We will recap this at school, so try your best and ask any questions when we get back together.

 

The 12 x 12 times tables grid will help you if you are not quite sure of all your times tables yet.

BODMAS worksheets for Monday:

Tuesday 13th October

BODMAS

You can look at the slides again from Monday, if you need to. Then, try this activity, or more from Monday's sheets if you need something a little simpler:

For a challenge, you can try p.8-10 in your homelearning booklet. 

Wednesday 14th October

 

Today, we are going to have a go at performing some maths calculations in our heads. There might already be some tricks you use to add numbers together, for example, but here you will see some others explained.

 

This is not always easy to do, so have a go, but if it is too tricky, go back to using the written methods we have used in school since September.

 

These are useful, but it is more important that you can reach the correct answer, so show your written working wherever it helps!

This first file has some notes to explain the different mental methods:

Tasks to try:

Thursday 15th October

 

This lesson aims to show you how you can use a maths fact you know, to work out more complex facts.

For example:

We know 10 x 34 = 340,

so we can work out that 20 x 34 is double, which is 680.

 

We know that 2 + 7 = 9,

so we can work out that 20 + 70 = 90,

and 200 + 700 = 900.

Have a go at these tasks, and remember we will recap the skills when we are back together in the classroom. 

 

Try this task first, when you have looked at the notes for your class. There are more tasks to try below.

Friday 16th October

All of Year 6 will be back in school today. Please bring in all the work that has been completed at home for your teacher to see. Please make sure all of your answers have been marked using the answer sheets on the website.

Top